.Σημαντική μεταρρύθμιση στον σωφρονιστικό χάρτη της Ελλάδας φέρνει η οριστικοποίηση της κατασκευής νέων φυλακών στη Μεγαλόπολη έως το 2029. Πρόκειται για ένα από τα οκτώ νέα σωφρονιστικά καταστήματα που προβλέπει το πενταετές σχέδιο δράσης της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την περίοδο 2025–2030.Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με την οποία οι φυλακές θα λειτουργούν στα πρότυπα των αγροτικών, «ωστόσο θα μπορούν οι κρατούμενοι να συμμετέχουν και σε άλλες εργασίες συνδεόμενες με οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής».
Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Το πρώτο βήμα για την κατασκευή νέου, ανοικτού Καταστήματος Κράτησης Εργασίας στην περιοχή της Μεγαλόπολης, έγινε με την αρχική επιλογή του ακινήτου. Η Επιτροπή Αξιολόγησης που είχε συσταθεί για το σκοπό αυτό κατέθεσε στον Δήμο Μεγαλόπολης το πόρισμά της για την προτεινόμενη θέση στην οποία θα κατασκευαστεί το Κατάστημα Κράτησης. Έπειτα από αξιολόγηση που έγινε από την αρμόδια επιτροπή, επελέγη η θέση "Αγιος Αθανάσιος" η οποία βρίσκεται τρία (3) χιλιόμετρα Β/Α της πόλης κι εντός των διοικητικών ορίων Νέας Εκκλησούλας και Μεγαλόπολης. Η προτεινόμενη έκταση έχει συνολική επιφάνεια 1.580 στρέμματα και θεωρείται κατάλληλη για την ανέγερση κτηριακών και λοιπών υποδομών, βάσει των προβλεπόμενων εκ της κείμενης νομοθεσίας κριτηρίων.
Το εν λόγω Κατάστημα Κράτησης, που θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο της αποκατάστασης των συνεπειών από την απολιγνιτοποίηση των μονάδων της Μεγαλόπολης, θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων και κλάδων που θα συνεργαστούν και την εν γένει σωφρονιστική πολιτική της χώρας. Το συγκεκριμένο Κατάστημα Κράτησης θα είναι ανοικτού τύπου και θα φιλοξενεί κρατούμενους καταδικασθέντες με μικρές ποινές. Θα λειτουργεί στα πρότυπα των Αγροτικών Καταστημάτων, ωστόσο, θα μπορούν οι κρατούμενοι να συμμετέχουν και σε άλλες εργασίες συνδεόμενες με οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής.
Το έργο συνδέεται με τον υπό αναθεώρηση Σωφρονιστικό Κώδικα ο οποίος θα προβλέπει την έκτιση μικρών ποινών σε ανοικτού τύπου Καταστήματα Κράτησης.
Προκειμένου να προχωρήσουν ταχύτερα οι διαδικασίες, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική, κ. Ελευθέριος Οικονόμου, και η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, έχουν συνεχείς επαφές με τον δήμαρχο Μεγαλόπολης, Αθανάσιο Χριστογιαννόπουλο, και με τις αρμόδιες αρχές.
Στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της συνεργασίας και της επιτάχυνσης των έργων που έχει σχεδιάσει η Γενική Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, την Τρίτη 22 Ιουνίου υπήρξε συνάντηση της Σοφίας Νικολάου με τον πρόεδρο της εταιρείας “Κτηριακές Υποδομές”, κ. Τιμολέοντα Κατσίπο, και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Αθανάσιο Γιάνναρη».
Χωρητικότητα
Η νέα φυλακή στη Μεγαλόπολη θα έχει συνολική χωρητικότητα 800 κρατουμένων (2 πτέρυγες των 400 θέσεων) και αναμένεται να καλύψει ζωτικές ανάγκες κράτησης στην Πελοπόννησο, αυξάνοντας τη συνολική χωρητικότητα της περιφέρειας από 1.375 σε πάνω από 2.000 άτομα. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο των 6.800 νέων θέσεων κράτησης που θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα έως το 2030, με στόχο την αποσυμφόρηση και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών φυλακών.
Καταργούνται παλιά καταστήματα
Η δημιουργία της φυλακής στη Μεγαλόπολη εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική που περιλαμβάνει και την οριστική κατάργηση πέντε παλιών καταστημάτων κράτησης, μεταξύ των οποίων οι φυλακές Κορυδαλλού, Αλικαρνασσού και Ιωαννίνων.
Η παλαιότητα των εγκαταστάσεων – με το 65% των κτιρίων να έχει κατασκευαστεί πριν από 50 χρόνια – σε συνδυασμό με την υποστελέχωση και τον υπερπληθυσμό, καθιστούν επιτακτική την αναδιοργάνωση.
Νέα προσέγγιση στον σχεδιασμό
Το νέο σωφρονιστικό κατάστημα της Μεγαλόπολης θα αξιοποιήσει σύγχρονες τεχνικές προκατασκευασμένης δόμησης, που επιτρέπουν ταχύτερη αποπεράτωση, μείωση κόστους και δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης, χωρίς συμβιβασμούς στην ασφάλεια ή τη λειτουργικότητα.
Το έργο αποτελεί μέρος του συνολικού κατασκευαστικού πλάνου ύψους 268 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενου από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.
.
Νέες θέσεις εργασίας.
Η επιλογή της Μεγαλόπολης για την κατασκευή νέου καταστήματος κράτησης έχει και αναπτυξιακή διάσταση, καθώς αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να αξιοποιήσει τοπικά υλικά και να στηρίξει την τοπική οικονομία.
Ο χάρτης των νέων φυλακών της χώρας- Ποιές θα καταργηθούν
Η εγκατάσταση της φυλακής έρχεται να αξιοποιήσει υφιστάμενες υποδομές της περιοχής, ενώ η γεωγραφική της θέση ενδείκνυται για σωφρονιστική χρήση με επαρκή ασφάλεια και απομόνωση. Ο υπερπληθυσμός είναι ένα από τα βασικά, διαχρονικά προβλήματα του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος, ενώ εκτιμάται ότι στην επόμενη πενταετία οι κρατούμενοι θα αυξηθούν περαιτέρω και θα ανέλθουν συνολικά στους 14.000 έως 14.500. Σύμφωνα με το πενταετές σχέδιο δράσης των ελληνικών αρχών που παρουσιάζει η «Κ», Καθημερινή» στόχος μέσα στα επόμενα χρόνια είναι η δημιουργία 6.800 νέων θέσεων κράτησης, με την κατασκευή οκτώ νέων σωφρονιστικών καταστημάτων και την αξιοποίηση χώρων σε άλλες δύο φυλακές οι οποίες βρίσκονται σε λειτουργία. Ο προϋπολογισμός του νέου κατασκευαστικού προγράμματος φτάνει τα 268 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο από τα νέα σωφρονιστικά καταστήματα θα βρίσκεται στον Ασπρόπυργο Αττικής, συνολικής χωρητικότητας 2.000 ατόμων.
Με την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού προγράμματος προβλέπεται η οριστική κατάργηση των σωφρονιστικών καταστημάτων Κορυδαλλού, Αλικαρνασσού, Νεάπολης, Χαλκίδας και Ιωαννίνων. Στον νέο χάρτη των φυλακών που θα διαμορφωθεί στη χώρα η συνολική χωρητικότητα αναμένεται να φτάσει περίπου τους 14.700 κρατουμένους – αύξηση περίπου 38%.
Περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο αναμένεται να δοθούν τις προσεχείς εβδομάδες, με πιθανή ανακοίνωση να γίνεται στο πλαίσιο επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεγαλόπολη, στις αρχές Ιουλίου.